Werkblad uit massief hout

Soorten

Er bestaan verschillende soorten hout, van lichte tot donkere tinten en elk met hun specifieke eigenschappen. In 70% van de gevallen wordt gekozen voor een eiken werkblad, maar andere houtsoorten zijn ook mogelijk.
Kies voor duurzame ecologische werkbladen door te kiezen voor houten producten met het FSC keurmerk. Veel gebruikte houtsoorten zijn beuk, eik, Amerikaanse notelaar, iroko teak, merbau, padouk, ....

Eik voor een werkblad

Eik

Verschillende houtsoorten voor keukenwerkbladen

Wenge - Merbau - Padouk
Beuk - Teak - Notenlaar

Structuur

Het geselecteerde hout wordt gedroogd. Daarna worden ruwe balken gezaagd en geschaafd.

Duo houten werkblad

vingerlas

Een werkblad kan opgebouwd worden uit lamellen uit 1 stuk of samengesteld uit verschillende kortere balken die verbonden worden met een vingerlas, die dan onder hoge druk in elkaar geperst en watervast verlijmd worden.

Water en hout

Massief hout en water zijn goede maatjes . Kijk maar naar de boten en huizen die in hout gebouwd worden en die zeer lang stand houden. Vanwaar komt dan al die heisa rond water en hout?
Water dat vrij op een houten blad ligt zal weinig schade aanbrengen. Het verdampt of droogt op zonder schade achter te laten. Er ontstaat echter wel een probleem als er water "onder slot" zit. Water dat op een blad ligt onder een voorwerp en dus niet meer kan verdampen zorgt voor problemen. Het water dringt dan wel het hout binnen met de klassieke 'kring' als gevolg.
Soms beperkt de schade zich tot een kring in de olie. Met een vochtige doek met zeer warm water die de oppervlakte opwarmt kan de kring weer verdwijnen. Indien de markering verder is doorgedrongen kan er desnoods licht opgeschuurd en nadien terug bijgeolied worden.
Massief hout heeft het voordeel dat zeer veel zogezegde problemen ter plaatse kunnen opgelost worden.

Afwerking en kwaliteit

Er bestaan kwaliteitsverschillen in bomen naargelang de soort maar ook doordat bomen op verschillende manieren groeien naargelang het werelddeel waar ze staan. In Noordelijke of Zuidelijke gebieden groeien de bomen in fases naargelang het seizoen en groeien ze naar het zonlicht toe. In het evenaarsgebied echter groeien de bomen continu en loodrecht omhoog naar de zon. Dit bepaalt dus mee de structuur en het uitzicht van het hout.

Je moet het hout behandelen met een speciale olie, zeep of impregnatiemiddel of afwerken met een lak- of vernislaag.
Olie oogt mooier maar vraagt een regelmatige herhaling.
Een lak- of vernislaag maakt het onderhoud van het werkblad even eenvoudig als voor een kunststof werkblad. Maar ... als keukenwerkblad is gelakt of gevernist hout af te raden. Indien door het gebruik van scherpe voorwerpen de laklaag beschadigd wordt zal er zich vocht nestelen tussen de laklaag en het hout. Dit geeft matte vlekken die niet ter plaatse verwijderd kunnen worden

Olie en zeep

Olie zal steeds de houtstructuur accentueren en de onderlinge kleurverschillen laten uitkomen.

Beschermende witte olie voor houten werkblad

Beschermende neutrale olie voor houten werkblad
Bij neutrale olie wordt het blad donkerder. Deze olie wordt dus meestal toegepast bij van nature donkere houtsoorten.
Witte olie daarentegen zal verhinderen dat lichte houtsoorten vergelen omdat lijnolie (de basis van de neutrale olie) van nature geel is.

Door het oliën van een houten werkblad bekomt men vrij snel een vrij hoge bescherming waardoor het onderhoud zeer eenvoudig en gemakkelijk wordt. Alle houtsoorten kunnen met beide soorten oliën behandeld worden.

Zeep (neutraal of wit) zal met zijn zure samenstelling steeds de kleur van het hout lichter maken waardoor de houtstructuur eerder vervaagt. Het blad wordt rustiger en egaler van kleur. Het vraagt iets meer tijd om tot een hoge bescherming komen.

Stijl en sfeer

Duo houten werkblad

Geen enkel blad is hetzelfde aangezien men met natuurlijke materialen werkt. De unieke houtstructuur van elke boom maakt elk keukenwerkblad uniek. Bijna alle houtsoorten hebben de neiging onder invloed van het licht te verkleuren. Je kan pas na enkele maanden zien hoe het werkblad er effectief zal uitzien. Er treedt een mooie natuurlijke veroudering van het hout op. Een houten werkblad geeft je keuken een natuurlijk warme uitstraling en hout is een tijdloos materiaal.

Duo

Pluspunten

 • Bijzonder sterk
 • Duurzaamheid en krasbestendigheid zijn afhankelijk van de hardheid van de houtsoort
 • Natuurlijk mooi en warm materiaal
 • Tijdloos en sfeervol
 • Uniek echt materiaal
 • Hygiënisch. Hout bezit nauurlijke bacterie-dodende enzymen.
 • Verschillende stijlen mogelijk door keuze uit verschillende afwerkingen
 • Spoeltafels kunnen zeer mooi ingbouwd worden; zelfs moeilijke vormen kunnen worden uitgefreesd
 • Men is eigenlijk niet beperkt in lengte, door de techniek van verlijming kunnen werkbladen tot 6 meter moeiteloos gemaakt worden

Minpunten

 • Vochtgevoelig* (vooral rond de uitsparingen van kraan en spoelbak).
 • Gevoelig voor krassen en vlekken
 • maar de krasjes en deukjes in het blad maken deel uit van de charme van een houten werkblad
 • Vraagt een terugkerend onderhoud (behalve wanneer afgewerkt met lak of vernislaag)
 • Niet goedkoop, prijs in functie van het soort hout
 • Niet hittebestendig, plaats inox of natuursteen afzetelementen in het werkblad om hete pannen op te zetten

* Het is vooral het gelakte/geverniste blad dat problemen kan krijgen met vocht als dat door krasjes of barstjes onder de lak of vernislaag terecht komt. Bij een goed geolied/gezeept blad is er geen probleem.

Onderhoud

Hout moet behandeld worden met olie, zeep of lak om vocht en vuil zoveel mogelijk te weren. Indien het correct afgewerkt is met een olie-, zeep-, vernis- of laklaag vergt een houten werkblad even veel onderhoud als een werkblad in kunststof.

Gelakt/gevernist houten blad:

Het oppervlak van hardhouten bladen met een gelakte afwerking, kan het best worden gereinigd met een vochtige doek en nagewreven met een linnen doek. Bij grotere vervuiling is een beetje "niet bijtende" zeepoplossing op een vochtige doek ruimschoots voldoende om het blad te reinigen. Het vocht echter zo spoedig mogelijk weer verwijderen. Laat nooit water op het blad staan. Schade aan gelakte bladen kan niet ter plaatse worden gerepareerd omdat in de fabriek een gespoten lak wordt gebruikt. Het is wel aangeraden om deze beschadigingen te laten herstellen, omdat vuil en vocht anders tussen de laklaag en het hout zelf kunnen komen.

Geolied of gezeept houten blad:

De bladen worden in de fabriek al enkele malen met olie bewerkt. Door deze handeling wordt niet alleen de kleur van het hout geaccentueerd, maar het maakt het blad tevens waterafstotend. Om vocht en andere vloeistoffen geen kans te geven in de houtporiën te dringen, is het aan te bevelen het blad vóór montage met olie te bewerken. Het blad kan best de eerste week 2x en de week erop nog 1x ingeolied worden. Nadien kan volstaan worden met een oliebehandeling per maand. Hiermee blijft het blad mooi en glad en is de kans op vlekken het kleinst.
Pas op! Indien er te veel olie wordt aangebracht dan wordt het blad blinkend en onnatuurlijk van uitstraling. Het teveel aan olie weghalen is een zware klus... .
Lichte beschadigingen kunt u herstellen door het plaatselijk te schuren met zeer fijn schuurpapier (nr 320) en daarna de plek met olie te behandelen. Nooit staalwol of schuurpoeder gebruiken! Ook bij geoliede bladen geldt: laat nooit water op het blad staan.

Een houten werkblad moet je dagelijks met een vochtige doek schoonmaken. Vlekken en vuil moet je dadelijk verwijderen. Hardnekkige vetvlekken kun je verwijderen door het blad lichtjes op te schuren. Zet nooit een warme pan rechtstreeks op een houten blad. Er kunnen onherstelbare beschadigen ontstaan.Hiervoor bestaan verschillende oplossingen zoals inbouwen van inox staafjes of knikkers, of integreren van inox of granieten plateau.

Inox knikkers in houten werkblad

Spekva

Meer over oliën en zepen? lees meer

Foto's

Duo

Duo

Infopartner: Duo


Uw foto of gegevens hier?
Heeft u meer info?
Vraag en antwoord dienst: stel uw vraag hier!